måndag 22 februari 2010

Overlocken är invigd...

... och första sommar plagget är sytt! Så där ja, nu har jag mao sytt mitt första plagg med overlocken och det kändes bra att få riktigt snygga sömmar även på insidan av plagget. Det är ju en viss skillnad att sy på overlock jämfört med vanliga symaskinen så lite mer träning krävs nog innan det känns hemvant. Men, men så var det ju när symaskinen var ny i sommras också... Anledningen till att det blev molntyget som blev först ut att sy i är att maskinen var färdig trädd med vit tråd när den levererades och då kändes det liksom enklast så:) Eftersom det trots massor med snö och kyla känns som om det börjar bli dags att tillverka lite sommrigare kläder så sydde jag en kortärmad singoalla till äldsta dottern.

Mönster och tyg: Molntyg från Jny design och singoalla mönster som jag fått av Äppel Päppel.
Jag kortade dock av mönstret för att få singoallan till en tunika istället för en klänning och gjorde den lite smalare.

Positivt: Att första sommar plagget är sytt och att overlocken är invigd!

Negativt: Att jag känner mig lite frustrerad för att jag måste läsa instruktionsboken till ol för att kunna trä den och välja/ändra sömmar. Jag vill ju bara kunna allt direkt! Otålig, jag vet!!! Men snart är vi nog bästisar iallafall!:)

Kan tillägga att jag gjorde ett försök i em att byta tråd i overlocken och det gick väl si så där! Verkar som om någon tråd inte är trädd som den ska för sömmarna blev inte alls så fina:( Mitt i allt vaknade lilleman och det var bara att lämna allt åt sitt öde. Får fortsätta ikväll när alla barnen sover sött! Håll tummarna för att inte tålamodet tar slut innan jag får ordning på allt!:)

11 kommentarer:

 1. Så fin och somrig! Vanligaste felet när man trär maskinen är att tråden inte hamnar rätt mellan trådspänningsbrickorna. Man kan behöva trycka fast tråden ordentligt mellan brickorna. Hoppas det löser sig!

  SvaraRadera
 2. Superfin! Och somrig! Vad jag längtar...men det vet du ju redan! :)
  Hoppas det fixar sig med "trädningen"!

  SvaraRadera
 3. Jättefin tunika - och visst längtar man efter lite sommar nu... Jag har fått lära mig att man ska trä en overlock i ordningen 3,4,1,2. Vet inte ens om din har fyra trådar, men det har i alla fall hjälpt mig ur en massa trådtrubbel.

  SvaraRadera
 4. Jag trär inget annat än nålarna när jag byter färg. Jag knyter fast den nya tråden i den som sitter i, memorerar trådspänningsinställningarna, sätter trådspänningen på noll och drar igenom alla trådar. Lätt som en plätt!

  SvaraRadera
 5. Härligt med nymaskin!
  Det ÄR svårt att trä trådarna i början! Jag var nog nära att returnera min maskin till England i början för jag var helt säker på att den var trasig... en tråd "hängde" löst och var inte med i kedjan. Det blir fortfarande så om jag inte är jättenoggrann med i vilken ordning jag trär trådarna...
  Snart får du kläm på det!

  SvaraRadera
 6. Jättehärlig tunika och oj vad den får mig att längta efter sommaren :D. Jag är precis som du och provar gärna INNAN instruktionsboken kommer fram. Själv har jag inte fått till flatlocken på min overlock, men jag har väl heller inte lagt så jättemycket tid på det :D. Hoppas att det löser sig med trädningen.

  SvaraRadera
 7. Jättefin å somrig tunika! Visst är det kul med en overlock :-)

  SvaraRadera
 8. Kul att du kommit igång!

  Jag trär också min maskin 3412.

  Brukar även klippa av tråden från trådrullarna som jag inte längre ska använda, byta trådrullar och knyta fast de nya trådrullarna. Drar sedan allt genom maskinen. Snabbt och smidigt!!

  SvaraRadera
 9. Jag gör som makrill och SandraS. Då behöver man ju inte trä den, utan bara knyta fast och dra!
  Fin tunika!!

  SvaraRadera
 10. Så fin!! Jag gör som andra, klipper av de gamla knyter fast nya :-). Superlätt!

  SvaraRadera
 11. Så fin den blev! Hoppas det löste sig med trådarna...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails